Sa šljivovicom u svet!

Sa šljivovicom u svet!

Ako je sudeći po saopštenju Ministarstva kulture Srbije, naša zemlja ide sa šljivovicom u svet!

Naša rakija šljivovica upisana je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Odluku o upisu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na zasedanju koje se održava u Maroku.

Ovo će svakako doprineti povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou.  Poseban doprinos je i na međunarodnoj promociji ‘živog nasleđa’ Srbije.

U pojašnjenju UNESCO-a o šljivovici stoji da priprema ove rakije uključuje porodice i zajednice. Šljivse e najčešće uzgajaju na porodičnim farmama i beru u jesen.

“U svečanim prilikama i tokom porodičnih slavlja, sa šljivovicom se nazdravlja sa željama za zdravlje i blagostanje. Također je važan dio tradicionalne medicine, s dodanim lekovitim biljem ili voćem za dobivanje lijekova protiv prehlade i bolova ili antiseptika,” navode u UNESCO-u.

Ovu odluku su pozdravili svi radnici u turizmu i domaćini smeštaja jer je na njihovom meniju obavezna dobrodošlica turista namernika uz “po jednu”. Srbija sa šljivovicom u svet!