5 zanimljivih destinacija u Srbiji

5 zanimljivih destinacija u Srbiji

Da li ste se ikada zapitali – koliko zaista poznajte svoju zemlju? Koliko ste uopšte njom putovali? Ako krenete, vrlo brzo ćete shvatiti koliko je neotkrivene lepote i neverovatnih priča!

Vodimo vas na kratko putovanje kroz našu lepu zemlju i upoznajmo sa samo delom zanimljivih mesta koje krije! Ovo su top 5 zanimljivih destinacija u Srbiji po našem izboru!

Gostuša

Gostuša je selo napravljeno od – kamena! Nalazi se na padinama Stare planine, na 700 metara nadmorske visine. To je najneočnije selo u Srbiji, kome ništa nije moglo ni vreme. Njena arhitektura sačuvana je autentčna. Nažalost, danas je ovde samo stotinak meštana, u odnosu na nekadašnjih 1.500.

Vinatovača

Vinatovača je, verovali ili ne – prašuma! To je specijalni rezervat u kome bukva raste već 350 godina, a dostže visinu i do 45 metara. Kroz prašumu teče potok Vinatovac. Priroda je poptuno očuvana, jer je zabranjena seča stabala, pa čak i branje bilja. Do nje se teško dolazi, a nalazi se u Gornjoj resavi.

Prerasti Vratne

Ovo je neverovatna prirodna atrakcija, koja se nalazi u Negotinskoj krajini (naslovna fotografija). Nekada je bila pećina, koja se urušavala i ostavljala za sobom prave skulpture. Mala, Velika i Suva prerats predstavljaju najviše kamene lukove u Evropi. Mala prerast je najviša – 34 metara.

Prerast u kanjonu Vratne

Semeteško jezero

Jezero na Kopaoniku krije neverovatnu pojavu – ostrva koja plutaju! Ono što je posebno zanimljivo, na njima se možete provozati, umesto sa čamcima. Jedino su vam potrebna vesla. Ovo jezero je široko oko 80 metara, a smatra se da je nastalo pre više miliona godina.

Kanjon reke Temštice

Ovaj kanjon važi za jedan od najlepših u Srbiji. Još se naziva i Mali Kolorado, zbog crvene boje. Nalazi se na Staroj Planini, u blizini sela Temska. Formirala ga je reka Temštica, koja se sa visova planine spušta u Nišavu.

Ukoliko imate vaše predloge za dopunu zanimljivih destinacija u Srbiji – pišite nam!

Foto: Wikipedia / Maja Mladenovic