6 neobičnih razloga za vikend u Gornjem Podunavlju

6 neobičnih razloga za vikend u Gornjem Podunavlju

Gornje Podunavlje – Pravi ekološki i turistički dragulj Srbije, smešten uz reku Dunav, jedan je od najznačajnijih parkova u Evropi.

Zaštićeno prirodno dobro „Gornje Podunavlje” prostire se na teritoriji opština Sombor i Apatin. Bezbrojni rukavci, kanali, veliki broj bara i livada, nepregledne poplavne šume, su osnovna karakteristika ovog parka.

Pravi izbor za jedan uzbudljiv i nesvakidašnji vikend u Srbiji!

Šta sve treba da vidite i doživite ovde

1. Izuzetno bogat životinjski svet. Ritski jelen, divlja svinja, srna, lisica, divlja mačka, zec, lasica, tvor, kuna zlatica, kuna belica, jazavac. Više vrsta sitnih sisara – voluharica, šumski miševi, bizamski i sivi pacovi. Posebno mesto zauzima vidra koja je vrlo retka, i nalazi se na crvenoj listi zaštite.

2. Najraznovrsnija i najbogatija fauna ptica u Evropi. 280 vrsta ptica stalno ili povremeno boravi u Rezervatu, od čega je čak 145 vrsta ptica gnezdarica. Prirodna retkost su crna roda i orao belorepan koji je proglašen najvećom pticom grabljivicom u Evropi. Od cak 220 vrsta ptica,160 vrsta proglašeno je za prirodnu
retkost.

3. Više od 50 vrsta riba. Od 22 riblje vrste koje se nalaze na crvenoj listi, u Gornjem Podunavlju je čak 16 (cik, balavac, vretenar, gavčica, istočna govedarka i mnoge druge).

4. Vodozemci i gmizavci. 11 vrsta vodozemaca i 9 vrsta gmizavaca. U Rezervatu egzistira i veliki broj puževa. Postoje četiri vrste guštera, četiri vrste zmija i jedna vrsta kornjača. Vodozemci koje možete videti su: veliki podunavski mrmoljak, mali mrmoljak, kao i veliki broj vrsta žaba…

5. 60 vrsta dnevnih leptira na ovom prostoru. 32 vrste su označene kao značajne, 19 vrsta je u kategoriji „ranjivih“, 10 vrsta je svrstano u kategoriju retkih, a tri vrste su stavljene na crvenu listu kao izuzetna retkost. Prisutno je i stotine drugih insekata, koji svojim izgledom, živopisnim bojama ili pak savršenim letom, Rezervat čine potpunim i neponovljivim.
Jedan od njih je i vilin konjic.


zvor foto: milanstulic_photography

6. Biljni svet, koji se razvija pod uticajem poplavnih voda. Neka stabla su zbog svoje starosti i veličine zaštićena. Livade su velike, pa je i vegetacijska raznolikost velika.

Pored lepote i uživanja u flori i fauni prirodnog rezervata, možete uživati i u pecaroškom vikendu, lovu na jelena, vožnji brodićem Dunavom u obližnjem Apatinu.
Čuvene Ribarske večeri u Apatinu se održavaju od 04. do 07. jula. Eto ga još jedan razlog više za posetu Zapadno-Bačkom okrugu, za jedan uzbudljiv i sasvim neobičan vikend, posebno za prirodoljupce 🙂