Vojvodina – pet lokacija koje ne smete zaobići

Vojvodina – pet lokacija koje ne smete zaobići

Kada se odlučite da posetite našu čarobnu ravnicu ili je Vojvodina samo usputno stajalište, ova mesta obavezno morate imati u vidu.

Novi Sad

Ukoliko živite u prestonici, a želite da promenite sredinu, Novi Sad može biti odličan izbor. Ovaj grad nudi pregršt neodoljivih lokacija koje će vam ulepšati dan, a dovoljno je urban i da zadovolji one zahtevnije posetioce. Šetnja pored Dunava u Novom Sadu i pogled na Petrovaradinsku tvrđavu učiniće da ovaj doživljaj pamtite zauvek. Centralni deo grada priča je za sebe i gotovo svakog svog posetioca ostavi bez daha. Naravno, nikako nemojte propustiti da posetite i Dunavski park, koji svojom lepotom čini da turisti osete svu magiju ovog grada. Preporučujemo posetu Novom Sadu i u zimskom periodu, kada se njegove ulice i parkovi pretvaraju u scenu iz neodoljive zimske bajke.

 

Subotica i Palić

Najseverniji grad u Srbiji svakako je jedan i od najlepših, te vam preporučujemo da prilikom obilaska Vojvodina na svoj spisak obavezno upišete i Suboticu. Grad odlikuju brojne građevine koje se ističu svojom estetikom i prepoznatljivom arhitekturom, kao što su Rajhlova palata, Narodno pozorište ili Gradska kuća. U blizini Subotice nalazi se fenomenalno Palićko jezero, na kom možete odsesti u nekoj od starih palićkih vila. Svakako, vredi posvetiti i deo vremena za obilazak najlepšeg Zoo vrta u našoj zemlji.

 

Sombor i Apatin

Grad Sombor na severu srbije poznat je kao mesto sa najviše zelenih površina u našoj zemlji, a dok ste u njemu ne propustite da posetite neki od njegovih mnogobrojnih salaša. U neposrednoj blizini Sombora nalazi se i Apatin, gradić na obali Dunava koji pleni svojom lepotom. Apatin je ujedno i raj za strastvene pecaroše, ali obavezno izdvojite vreme i za poseti njegovih čardi. Ukoliko ste za kratki predah i relaksaciju, obavezno posetite i Banju Junaković, kompleks bazena sa toplom termalnom vodom.

 

Vršac i Bela Crkva

Priliko obilaska vojvodine ne zaboravite i Vršac, grad koji vam može ponuditi uživanje u impozantnoj arhitekturi i dobrom vinu. Od mnogih njegovih građevina ne propustite da obiđete Vršačku kulu, Patrijarški dvor, sabornu crkvu Svetog Nikole i i kuću Jovana Sterije Popovića koja je pretvorena u muzej. Dok ste u tom kraju, obavezno svratite i do Bele Crkve, grada poznatog po svojim prelepim jezerima. Sigurni smo da ćete se na prvi pogled zaljubiti u njihove peščane plaže i kristalnu vodu zelene boje. Ukoliko vas zabavlja posmatranje neobičnih ptica, posetite i Deliblatsku peščaru ili “Evropsku Saharu”.

 

Odžaci, Kula i Vrbas

U istoimenoj opštini nalazi se naselje Odžaci, poznato po mnogobrojnim privrednim, kulturnim i sportskim manifestacijama koje se ovde organizuju. Takođe, ovde ćete pronaći i brojne znamenitosti, kao što su statua crvenokosa boginja, različiti verski objekti i drvored platana, kestena i lipa koji je stavljen pod zaštitu države. U Zapadnobačkom okrugu nalazi se i naselje Kula, poznato po Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Marka. Svakako, prilikom obilaska Vojvodine razmislite i o poseti Vrbasa, u kom se redovno organizuju različite manifestacije, poput festivala meda, tamburaške muzike, poezije mladih i mnogih drugih.

 

Vojvodina je deo Srbije koju nesumljivo možete posetiti u bilo koje doba godine.