10 najlepših planina u Srbiji

10 najlepših planina u Srbiji

Donosimo vam spisak od 10 najlepših planina u Srbiji koje su na nas ostavile najveći utisak.

Pišite nam ukoliko mislite da se neka tu našla potpuno nepravedno 🙂

1. Tara

Planina Tara jedna je od najlepših planina u Srbiji koju turisti posećuju tokom cele godine. Ujedno, Tara je proglašena i za naocinalni park, a poznata je je i po Pančićevoj omorici, endemskom četinaru Balkanskog poluostrva. Dok ste na Tari ne zaboravite da posetite sve važne lokacije kao što su Tepih livada, manastir Rača, vidikovac Banjska stena, itd.

2. Kopaonik

Kopaonik se definitivno mora uvrstiti na spisak najlepših, ali i najposećenijih planina Srbije. Leti ga turisti posećuju zbog njegovih prirodnih lepota, a u hladnijim mesecima je pravi raj za obožavaoce zimskih sportova. Ujedno, Kopaonik je jedna od urbanijih planina u našoj zemlji i na njoj se mogu naći brojni ekskluzivni hoteli, vile i spa centri.

3. Zlatibor

Prirodne lepote može da ponudi i Zlatibor, a odmor na ovoj planini uglavnom praktikuju mladi parovi ili porodice sa decom. Zabave i dobre hrane ima na svakom koraku, pa će tako svi posetioci uživati u čarolijama ove srpske planine.

4. Stara planina

Upravo stara planina poznata je po svojim prirodnim lepotama i baš u ovoj regiji se nalaze najlepši vodopadi u Srbijiiako se većina njih nalazi na nepristupačnim lokacijamaStaru planinu vole i skijaši, kao i ljubitelji ekstremnih sportova.

5. Zlatar

Planina Zlatar je još uvek uspela da odoli urbanizaciji i da sačuva svoj autentični izgled. Krasi je čarobna reka Uvac, a poznata je i kao najveće prirodno stanište beloglavog supa. Sa njenih vrhova prostire se prelep pogled na okolne pejzaže, zbog kog joj se turisti uvek vraćaju.

6. Rtanj

Zbog svog neobičnog izgleda, planina Rtanj i danas izaziva polemike u naučnim krugovima oko toga da li je njen nastanak delo prirode ili viših sila. Ova izuzetna planina krije i razne mistične lepote, skrivene u pećinama, jamama i podzemnim izvorima. Rtanj je poznat i po svom retkom lekovitom bilju od kog se pravi poznati rtanjski čaj.

7. Fruška gora

Nekadašnje ostrvo u Panonskom moru danas je jedna od najlepših planina Srbije. Ukoliko niste već posetili Frušku goru, predlažemo vam da to obavezno učinite, jer vas ovde očekuju najlepša iznenađenja. Mnogobrojna izletišta, staze vina i pravoslavni manastiri samo su neke od bogatih turističkih atrakcija ove regije.

8. Rudnik

Jedna od lepših planina naše zemlje jeste i Rudnik, poznato letovalište i zimovalište za decu i odrasle. Ova planina poznata je po svom bogatom rastinju, nezagađenoj prirodnoj sredini i visokoj jonizaciji vazduha. Posetite Rudnik neke od njegovih brojnih staza zdravlja, Cvijićev vrh i strmo vulkansko uzvišenje – Ostrvce.

9. Golija

Planina Golija jedna je od onih lokacija u Srbiji koje plene svojom lepotom prirode. Poslednjih godina Golija postaje sve popularnije mesto za zimski odmor, jer se aktivno radi na izgradnji modernih ski-staza i žičara. U 2001. godini Vlada Republike Srbije donela je Uredbu kojom se područje planine Golija stavlja pod zaštitu kao “park prirode Golija”.

10. Suva planina

Još jedna lepotica Srbije, Suva planina, bogata je različitim prirodnim blagodetima. Ovo područje obiluje termalnim izvorima lekovite vode, ali i različitim mineralnim sirovinama. Kao Specijalni rezervat prirode u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Srbije, područje Suve planine predstavlja međunarodno značajno područje za zaštitu ptica, biljaka i leptira.

Gde na odmor u Srbiji? Pogledajte našu preporuku apartmana za izdavanje.