Najlepši vodopadi u Srbiji | Prizori koji oduzimaju dah

Najlepši vodopadi u Srbiji | Prizori koji oduzimaju dah

Iako naša zemlja obiluje prirodnim lepotama, poslednjih godina najvažnije turističke tačke postaju i prelepi vodopadi u Srbiji. Stoga, odlučili smo da vas upoznamo sa onim najlepšim kod nas, iako se neki od njih nalaze na potpuno nepristupačnim lokacijama.

Vodopad Gostilje

Ovaj vodopad postao je veoma popularan prethodnih godina, što ne treba ni da nas čudi, imajući u vidu njegovu lepotu i bajkovitost okolnih predela. Nalazi se u blizini Zlatibora, a svoje ime dobio je po obližnjem selu Gostilju. Za vodopad Gostilje vezuje se mit da se u njegovim virovima kupaju šumske vile, što mu daje neku posebnu draž i mističnost. Ovaj vodopad ima visinu od 20m, a u njegovoj blizini se nalazi i ušće Gostiljske reke u reku Katušnicu.

Vodopad Prskalo

Iako je veoma siromašan vodom, vodopad Prskalo ne presujušuje nikada, pa čak ni kada je sezona suše. Visok je oko 15 metara i izgleda tako bajkovito i nestvarno, da nećete verovati svojim očima. Vodopad Prskalo nastao je kombinacijom vode i krečnjaka, a osim njega, i okolna priroda ostaviće vas bez daha. Ime je dobio zbog kapljica koje raspšuje nakon pada vode sa visine. Nalazi se na obroncima Južnog Kučaja, odnosno u dolini reke nekudovo.

 

 

Vodopad Veliki Skakavac

Jedan od skrivenih dragulja naše zemlje svakako je i vodopad Veliki Skakavac. Nalazi se na poprilično nepristupačnom mestu, ispod sela Semegnjevo. Ovaj vodopad visok je neverovatnih 20m, a zajedno sa okolnim pejzažima čini prizor koji je vredan napornog puta. Interesantno je i to da je vodopad veliki Skakavac na toliko skrivenom mestu, da za njega ne zna ni većina lokalnog stanovništva.

 

 

Vodopad Tupavica

Još jedna od većih lepših u Srbiji jeste i Tupavica, koji ima pad vode od 25 metara. Nalazi se u srecu Stare Planine i to u neposrednoj blizini sela Dojkinci. Iako je veoma važan za turizam naše zemlje i dalje je veoma problematično stići do njega. Da biste ga posetili morate proći nekoliko mostova, ali se taj naporan put na kraju isplati. Najbolje ga je posetiti tokom proleća ili jeseni, ali vodite računa da nije u periodu suše.

Piljski vodopad

Piljski vodopad takođe je smešten na Staroj Planini i to u blizini sela Topli Do. Ovo je ujedno jedan od naših najvećih vodopada, jer ima pad od preko 60m. Ono što je veoma interesantno jeste da je Piljski vodopad do nedevno bio potpuno nepoznat, dok ga nisu otkrili 2002. godine. I danas do njega mogu da stignu samo najiskusniji planinari, što je često prepreka turističkoj poseti ovog mesta. Piljski vodopad podrazumeva dve kaskade i to Gornji i Donji Pilj, a u podnožju se formira impresivan vrtlog. Okružen je šumom, a u njogovoj blizini nalaze se i drugi interesantni vodopadi: Čunguljski skok i Kurtulski skok.

 

Vodopadi u Srbiji predstavljaju odličan izbor ukoliko planirate laganu šetnju i odmor u prirodi. Neka vam onaj tekst bude kao podsetnik šta morate imati na vašoj “bucket” listi!