Vrnjačka banja – za sva godišnja doba

Vrnjačka banja – za sva godišnja doba

Gde se nalazi Vrnjačka banja?

Vrnjačka banja je jedna od najpoznatijih banja u Srbiji. Nalazi se u centru Srbije, od Beograda je udaljena 200 km. Severno od banje je zapadno Pomoravlje, a južno je 100 km dugačka klisura Ibra. Vrnjačku banju okružuju mnoge planine. Najbliža je planina Goč, a tu su i Željin, Kopaonik, Stolovi. Zahvaljujući tome, što je okružena ovim planinama, Vrnjačka banja ima mikro klimu izuzetno povoljnog i prijatnog karaktera i brojne izvore mineralne vode.

Mineralne vode u Vrnjačkoj Banji i njihove povoljnosti izvora su se koristile još u doba Rimljana. Na osnovu arheoloških nalaza, došlo se do zaključka da su od II do IV veka, oni pravili lečilište pod imenom AQUAE ORCINAE. Mesto je služilo za lečenje i oporavak, gde su pristizali legionari legije Klaudijana i Flaviana. Vrnjačka banja pripada delu Srbije sa najznačajnijim spomenicima srednjevekovne kulture. Najveće blago je freskoslikarstvo, koje je uglavnom pod zaštitom UNESCO-a.

Leto je posebno bogato kuturnim i zabavnim sadržajem u Vrnjačkoj banji i tokom cele godine, sportisti se mogu ovde pripremati jer postoji dosta sportsko-rekreativnih objekata i terena.

Što se tiče mineralne vode u banji, njeno masovno korišćenje je počelo 1970.godine. Voda je počela da se prodaje u staklenim flašama i osvaja region svojim kvalitetom. Ime joj je “Vrnjci”.

Smeštaj u Vrnjačkoj banji

Vrnjačka banja apartmani i Vrnjačka banja hoteli su svakako najtraženiji pojam na Googlu. U banji postoji mnogobrojni smeštaj, privatne kuće, apartmani i vikendice, kao i mnogobrojni hoteli i luksuzni i novi termalni i spa centri. Mi preporučujemo Aster apartmane

Zašto je okolina Vrnjačke banje tako primaljiva za turiste?

U Vrnjačku banju se dolazi na lečenje, na odmor, pojede slasna palačinka u obližnjem kafeu, ali i prošeta. Vrnjačka banja je idealno mesto za to.

Parkovi Vrnjačke banje

Ono što, pored lekovitih voda, čini jednu banju su parkovi. Najveći je Vrnjački park. Bujan je i nepregledan. Kroz njega protiče Vrnjačka rečica. Dužina staza u parku je 2 km, oivičenim lipama. Šetnja ovim parkom u Vrnjačkoj banji je prava relaksacija i uživanje u zvucima ptica i prirode. Površina parka je 3000 kvadratnih metara. 2011.godine, izgrađen je Japanski vrt u ovom parku, koji predstavlja harmonično jedinstvo i sklop elemenata žive i nežive prirode, koji se u ovom slučaju dopunjuju. Mnogobrojni su benefiti ovog vrta: upotpunjuje biljnu raznovrsnost i ukazuje na način  odnosno kulturu življenja Japanaca. U središnjem delu vrta je jezerce sa ostrvom. Na ostrvu je čajna kućica. Malo brdo pored ima vodopad i most.

Most ljubavi

Most ljubavi je veoma poznat most u Vrnjačkoj banji za koje je vezana jedna interesantna priča. Neposredno pre Prvog svetskog rata, upoznali su se i zavoleli oficir Relja i učiteljica Nada. Svi Vrnjčani su znali za tu ljubav, jer su se mnogo voleli i obećali su se jedno drugom. Pošto je uskoro došao rat, Relja je otišao u Grčku na ratište. Tamo se zaljubljuje u prelepu Grkinju, i zbog toga raskida svaku vezu sa Nadom. Ona zbog toga iz dana u dan kopni i na kraju umire nesrećna.

Poučene ovom pričom, devojke ne želeći da im se ovako nešto desi, kupuju katance, pišu svoja imena i imena svojih dragih na te katance, a potom ih kače za ogradu mosta, gde su se Relja i Nada sastajali. Simbolično, ključeve bacaju u reku, a katanci zauvek ostaju na ovom mostu ljubavi. Prošlo je mnogo vremena, uz neka nova dešavanja, neke nove ratove, ali običaj kačenja katanaca na ogradu mosta je ostao. Na osnovu priče o Relji i Nadi, Desanka Maksimović je napisala ljubavnu pesmu “Molitva za ljubav” u čast njihove ljubavi. Banja je postala poznata i po ovom mostu.

Festivali, koncerti i Vrnjački karneval

S  obzirom da je ovo jedna od najpopularnijih banja, a ujedno i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, možemo reći da su tome doprinela brojna dešavanja. Mnogo je koncerata ovde održano i banja je bila domaćim brojnim pevačima i bendovima: Magazin, Jelena  Rozga, Haris Džinović, Zdravko Čolić, Film, Masimo Savić… ali dosta i stranih izvođača: Vaja Con Dios, Toto Kotunjo, Boni Tajler… Pored koncerata, postoji dosta festivala klasične muzike, kao i narodne muzike, jednom rečju – za svakoga ponešto.

Najznačajnija manifestacija u Vrnjačkoj banji je Vrnjački karneval. Treći po veličini u Srbiji, odmah posle Guče i Egzita. Karneval traje sedam dana i skupi oko 200 000 posetilaca. Sastoji se od maskenbala, predstava, festivala… Naravno, u fokusu je Velika međunarodna karnevalska povorka. Zahvaljujući brojnim karnevalskim grupama, posetioci banje uživaju u velikoj zabavi i provodu, zaboravljajući na svoje probleme kod kuće. Karneval vremenom postaje sve veći i ima sve veći broj posetilaca. Zahvaljujući svojoj popularnosti, Ministarstvo trgovine, turizma i usluga je dodelilo prestižnu nagradu “Turistički cvet” u kategoriji najbolje manifestacije.

Što se tiče nastanka karnevala, sve je počelo od kermesa (zabava, obično dobrotvorna). Ove zabave su organizovane na terasi modernog banjskog kupatila. Svi stanovnici banje i okoline su učestvovali u organizaciji ovih svečanosti. Gosti su bili sa svih strana. U vreme kermesa, banja je blistala, puna cveća, uz muziku… Terase su bile  izvanredno dekorisane, tu je bio i vatromet. Svaki kermes je počinjao uvodnim rečima člana, najčešće direktora neke dobrotvorne organizacije. Sledili su nastupi glumaca, pevača…Na stolovima, žene su postavljale svoje torte, sve lepšu od lepše. Program je uključivao i izbor lepotice. Sve u svemu, bile su ovo, divne zabavne noći. Pored kermesa, organizovali su se i maskenbali, tačnije pedesetih i šezdesetih godina u organizaciji tada najpopularnijih hotela “Zvezda”, “Sloboda”…

Kasnije, ta uloga bila je namenjena kafeu “Lipa”, a onda kafe “Elegant Drašković”, kafe “Savka”… S početka šezdesetih godina, Vrnjačka banja postaje karnevalsko mesto. Nedugo se ovde organizuju karnevaleske povorke, i posle samo nekoliko godina, karneval gubi značaj. Da se ova manifestacijane bi potpuno ugasila, Turističko sportski centar “Vrnjačka banja” osniva “Međunarodni Vrnjački karneval”. Njegovo održavanje započinje 2005. godine u julu mesecu. Sadržan je od brojnih kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija. Glavni događaj karnevala je međunarodna velika karnevalska povorka. Prve godine održavanja, 2005 .godine, povorka se sastojala od 34 karnevalske grupe, što iz inostranstva, što iz zemlje. Brojala je preko 1500 učesnika. Kasnije nastaje i dečija povorka.

Izleti u Vrnjačkoj banji

Vrnjačka banja ima šta da ponudi kada su u pitanju izleti u okolilni. Tu su brojni kulturno-istorijski spomenici, manastiri, tvrđave, čudesne reke, vinogradi. U blizini je planina Goč sa sjajnom klimom, četinarskim i bukovim šumama, malinjacima i šljivicima. Ovde se može uživati u šetnji i usput brati lekovito bilje i šumske plodove. Ovde ima dosta ribnjaka sa gočkom pastrmkom. Pored planine Goč, veoma interesantna je Zapadna Morava, naročito za ribolovce. Ovde je veoma prijatno za vreme vrelih letnjih dana. Moramo pomenuti i vino iz ovog kraja, kao i puteve vina. Obilazak župskog vinogorja je nešto što ne treba izostaviti. Tu ćete probati najbolja vina sa dugom porodičnom tradicijom.

Ski staza na planini Goč

Ova banja će privući i ljubitelje zimskih sportova jer je planina Goč, samo 1 km udaljena od Vrnjačke banje. Postoje uređene 2 ski staze. Njihova širina je 60m, a dužina 520m. Pogonska stanica se nalazi na 990 m nadmorske visine. Odatle skijaši kreću ka vrhu. Kapacitet ovog skijališta je 1195 skijaša na sat. Takođe, specijalan doživljaj je i skijanje noću. Dok skijate, možete se usput odmoriti i osvežiti u nekom od ugostiteljskih objekata.

Veštačka stena

Još jedna banjska atrakcija, koja vrnjačku banju i njenu turističku ponudu čini još bogatijom. Veštačka stena za sportsko slobodno penjanje, ”free climbing”, idealna je za one koji žele aktivan odmor. Stena se nalazi u parku Vrnjačke banje. Zajedno sa japanskim vrtom, teniskim terenima i dečijim igralištem, formira jedinstvenu prepoznatljivu celinu. Tu je planinarski klub ”Goč” koji će podržati svakog ko želi da proba ovu stenu.

Atrakcije za najmlađe u banji

Veliki broj dece će posebno uživati u ovom mestu jer ima dosta atrakcija koje su pripremljene za njih. Vozić saobraća parkom u letnjim mesecima u kom pored dece mogu učestvovati i odrasli i uživati u mirisima, skulpturama i biljnim vrstama koje krase ovaj park. Luna park, koji se nalazi na vrnjačkoj promenadi kraj restorana Srbija, na velikoj čistini pored izvora Jezero uživaće i deca i odrasli. Ukoliko volite avanturu, akciju i ludu zabavu ovo je pravo mesto za vas. Šarolika ponuda raznih đakonija od ringišpila, vrteški, autića, tobogana, trambolina probudiće maštu i igru u vašem detetu.

Zamak Belimarković, Zamak kulture

Još jedna znamenitost Vrnjačke Banje koju je nemoguće zaobići. Jedna od najstarijih i najreprezentativnijih građevina ovo mesto čini posebnim. Danas se u njemu nalazi Zavičajni muzej koji je kompleksnog tipa sa arheološko, etnografskom, istorijskom, umetničkom i prirodnjačkom zbirkom. U stalnoj postavci su tri izložbe, ulaz je dostupan svima, a vama preporučujemo da deo svog vremena posvetite našem kulturnom bogatstvu.

Manastiri u okolini Vrnjačke banje

Duhovni mir i miris prirode osetićete u nekim od naših najpoznatijih manastira. Ukoliko dođete u ovaj kraj ne smete zaobići manastire Studenicu i Žiču. Oba manastira nalaze se u okolini Vrnjačke Banje. Studenica je na 80 kilometara od Vrnjačke Banje. Na putu do Studenice svratite u Žiču, ali i Matarušku Banju kroz koju ćete proći. Tu možete uživati u šetnji po prirodi, ručati i popiti vrhunsko vino iz obližnjih vinarija.

Možete posetiti i predivni manastir Gradac, lepota samog manastira i priroda oko njega će vas ostaviti bez daha. Manastir Ljubostinja i Đurđevi stupovi su obližnji manastiri koje možete posetiti i uživati u njihovim lepotama.  Ne propustite tvrđavu Maglič  koja izgleda zapanjujuće i jedinstveno u našem kraju. Ukoliko vas zanima prošlost obavezno posetite misteriozni Maglič i upoznajte se sa neobičnom istorijom.

 

Bežite već danas od gradske buke i gužve u oazu mira i prirode, pakujte kofere i potražite mir baš u Vrnjačkoj banji. Podarite sebi i svojoj porodici odmor kakav zaslužujete uz najbolju ponudu koju ćete maksimalno iskoristiti.