5 lokacija u Srbiji koje obavezno morate posetiti

5 lokacija u Srbiji koje obavezno morate posetiti

Kada vam ponestane ideje gde da provedete vikend sa porodicom ili bliskom osobom ove lokacije će vam biti inspiracije i mesta gde ćete zaista uživati u prirodi.

U prirodi se čovek najlepše i najlakše odmori, a ukoliko vas ti prizori ostave bez daha to je zaista pun pogodak. Uvek možete naučiti nešto novo, a pošto je naša i priroda i kultura bogata verujemo da se nećete pokajati našim izborom.

1. REZERVAT PRIRODE UVAC

Nalazi se na jugozapadu Srbije, na teritoriji opštine Sjenica i Nova Varoš. Zbog neverovatne lepote i prirodnih bogatstava nalazi se pod zaštitom i zato je idealna mirna oaza za vikend boravak u prirodi. Krase ga prelepi meandri istoimene reke. Meandri koji se mogu videti sa mnogobrojnih vidikovaca i ulepšani su beloglavim supovima. Brojni turisti imaju priliku da vide jedinstven ples supova prilikom parenja koji izgleda neverovatno. Ukoliko dođete u ovaj kraj sigurno ćete ostati bez daha jer je nešto jedinstveno. Možete uživati i u drugim aktivnostima. Ako se zaputite u ovu avanturu, posetite Ledenu pećinu i njene prelepe dvorane. Uživanje u prirodi upotpunićete krstarenjem brodićima ili pecanjem ukoliko ste ljubitelj ribe.

2. SPOMENIK PRIRODE ĐAVOLJA VAROŠ

Ova neobična pojava nalazi se u blizini Kuršumlije i pleni turiste širom sveta. Na visini od 600 metara je ovaj neobičan i redak prizor oko 200 reljefnih figura, nastalih viševekovnim erozivnim procesima i koje suprotstavljene sa leve i desne strane litice formiraju dve ’’mahale’’- Đavolju jarugu i Paklenu jarugu. Poznate su mnoge legende oko ove pojave, pa će vam biti veoma interesantno da čujete informacije istorijske prirode i neke narodne priče. Đavolja varoš svakodnevno privlači turiste širom sveta, a nominovana je i za svetsko čudo prirode. U blizini su Prolom banja i Lukovska banja pa vaš vikend možete upotpuniti i jednim pravim odmorom.

3. MANASTIR STUDENICA

Važi za jedan od najlepših srpskih manastira zbog prefinjene arhitekture vizantijsko– raške škole, ali i zbog prelepe prirode u kojoj je smešten. Od 1986. je na listi Svetske kulturne baštine. Ovo je jedno od onih mesta na kome ćete saznati mnoge istorijske i druge podatke koji će vam značiti. Pored toga pronaći ćete i osetiti mir koji je svima neophodan. Priroda okolo ostavlja bez daha, a u blizini je i isposnica Sv. Save koja se nalazi u litici.

4. SREBRNO JEZERO

Mesto za pravo uživanje i odmor. Nalazi se na samo 100 km od Beograda. Privlači mnogobrojne turiste jer je pravo mesto za odmor porodice, ali i mlađe generacije. Osim što možete uživati u kupanju, šetnji kraj jezera ili vožnji pedalinom, na raspolaganju vam je i akva park, sa 5 bazena različite dubine i toboganima. Turistima je veoma privlačno i krstarenje Dunavom, a odredišta broda su Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava, kao i ušće reke Pek.

5. DVORAC FANTAST

Dvorci Vojvodine plene stanovnike Srbije pa su poslednjih godina pravi izbor za odličan izlet. Dvorac Fantast je poznat i kao dvorac Dunđerski koji se nalazi u blizini Bečaja. Ovaj kompleks čine dvorac, mali kaštel, ergela, park sa jezerom, kao i kapela u kojoj je sahranjen Dunđerski. Ovde se zaista možete osećati kao da ste deo bajke, jer možete jahati konje, voziti se kočijama i šetati prelepim parkom.