Gradovi u Srbiji – 10 najlepših – Da li ste ih sve posetili

Gradovi u Srbiji – 10 najlepših – Da li ste ih sve posetili

Srbija je postala veoma popularna kao turistička destinacija. Naša država je bogata rekama, planinama, šumama i predivnom prirodom. Gradovi Srbije su svakako na ovoj listi.

Turisti mogu da uživaju u dobroj hrani, očaravajućem pogledu, ali i da piju kafu u modernim sredinama. Turisti sve više imaju želju da pored prirodnih bogatstava upoznaju i urbani dio naše države, odnosno gradove. Naši gradovi ne mogu da se pohvale veličinom kao ostali evropski gradovi, ali posebna arhitektura, kultura i gostoprimstvo našeg naroda je ono što privlači strance da posete našu prelepu zemlju.

Ovo su najlepši gradovi u Srbiji po izboru naših putnika!

Beograd

Beograd je najveći grad sa teritorija bivše Jugoslavije i glavni grad Republike Srbije. Prestonica pored svoje veličine pleni i posebnom arhitekturom i znamenitostima. Kalemegdan, ušće reka Save i Dunav svakog posetioca ostavi bez daha. Skadarska ulica, Hram Svetog Save, Knez Mihailova ulica su samo neke znamenitosti koje ne smete propustiti kada dođete u ovaj grad.

Novi Sad

Miran, uredan, grad kulture je biser Vojvodine. Kažu da je i najlepši grad države, ali nije ni čudo s obzirom na to kakve očaravajuće lokacije nam nudi. Odiše mirom na svojim prelepim ulicama, trgovima i parkovima. Bogatsvo kulture i raznolikosti je nešto što krasi ovaj grad, a pogled sa tvrđave ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Niš

Jedan od najstarijih gradova, a upravo bogatstvo istorijom je nešto što izdvaja ovaj grad od drugih i što privlači mnogobrojne turiste. Uživajte sa dragom osobom u prelepom zalasku sunca na niškoj tvrđavi.

Kragujevac

Kragujevac je četvrti grad po veličini u Srbiji. Spomen-park Kragujevački oktobar, Spomenik palim Šumadincima su znamenitosti koje obavezno morate da posetite. Oni su najbolji pokazatelji naše istorije i kulture.

Subotica

Najseverniji grad naše države. Graniči se sa Mađarskom i zbog toga se oseti duh austrougarske kulture. Zanimljiva arhitektura će vas definitivno vratiti u prošla vremena. Rajhlova palata, Narodno pozorište, Gradska kuća su samo neke od znamenitosti ovog grada. O bogatstvu kulture govori i veliki brojem hramova: pravoslavni, katolički hram, sinagoga, džamija. Ukoliko želite da se bolje upoznate sa kulturom i tradicijom, onda je Subotica pravi izbor za vas.

Valjevo

Za Valjevo kažu da je jedan od najlepših gradova u Srbiji. Dobar geografski položaj dao mu je prirodna bogatstva, lepote, kulturu iako se nalazi na malom prostoru. Pored grada imamo Divčibare, Brankovinu i veliki broj manastira, što Valjevo izdvaja kao autentičnu turističku destinaciju.

Vršac

Vršac je bogat spomenicima od praistorije do savremenog doba. Mnogobrojne karakteristične građevine iz 18. i 19. veka, Gradska kuća, stara apoteka, barokna zgrada „Dva pištolja“, kuća u kojoj je živeo i umro Jovan Sterija Popović, Vladičin dvor. Crkve su samo od nekih građevina koje krase ovaj grad. Glavno obeležje grada je Vršački zamak na Vršačkom bregu iz ranog srednjeg veka, simbol grada i najstariji zamak na teritoriji Vojvodine.

Sombor

Grad koji verovatno najviše obiluje kulturnim znamenitostima i bogatom arhitekturom. Brojni trgovi, parkovi, arhitektura ostaviće vas bez daha dok ih budete posmatrali sa svojom porodicom iz mnogobrojnih kafića i restorana.

Šabac

U šapcu ćete uživati u šetnji sa najdražom osobom i u prelepom pogledu na Savu i Šabačku tvrđavu. Ukoliko dođete u letnjim mesecima, možete da odmarate i na gradskoj plaži.

Kraljevo

Kraljevo se nalazi na trima rekama: Ibar, Zapadna Morava i Ribnica. Gospodar Vasin konak, manastiri Žiča i Studenica, mesta gde će vaša deca provesti nezaboravne trenutke, a i vi zajedno sa njima.