Apatin – Šta nikako ne smete propustiti

Apatin – Šta nikako ne smete propustiti

Apatin je poslednjih nekoliko godina privlačna turistička destinacija Srbije.

Verovatno je jedan od najprepoznatljivijih gradova u našoj državi po broju manifestacija. Izdvajamo vam nekoliko događaja koje ne smete propustiti kada dođete u ovaj kraj: apatinske ribarske večeri, koje traju 4 dana, zatim majske svečanosti u Prigrevici, grožđebal u Sonti, Petrovdanski sabor, Lička olimpijada, dunavski polumaraton…

Apatinske ribarske večeri

Apatin je najprepoznatljiviji po nautičkom turizmu, lovu i ribolovu. Apatinske ribarske večeri imaju tradiciju preko 50 godina i održavaju se početkom jula meseca. Progrаm je izuzetno sаdržаjаn i podrаzumevа veliki broj kulturnih, umetničkih, sportskih i zаbаvnih dešаvаnjа. Manifestacija je organizovana tako da ima za svakoga po nešto i za svačiji ukus. Ukoliko se nađete u ovo doba godine u Apatinu, ribarske večeri ne smete propustiti.

Grožđebal u Sonti

Početkom septembra u ovom gradu održava se Grožđebal. Kulturna manifestacija koja je najstarija u ovom gradu, ali i šire. U okviru manifestacije održavaju se izložbe ručnih radova, nastupi folklornih grupa, defile okićenih fijakera i seoskih kola, a potom i simbolično venčanje kneza i kneginje. Nesvakidašnji i zanimljiv događaj koji morate posetiti.

Pravoslavni hram Sabor svetih apostola

Veliki broj verskih objekata krasi ovaj grad i može se pohvaliti multikulturalnošću. Najvelelepnija građevina u ovom gradu je pravoslavni hram Sabor svetih apostola koji se nalazi uz gradsko šetalište na samoj obali Dunava. Pogled na ovu svetinju i samu reku Dunav ostaviće vas bez daha, posebno leti u večernjim satima.

Crna Bogorodica

Među brojnim spomenicima materijalne kulturne baštine grada Apatina, posebno se izdvaja barokna statua Crne Bogorodice ili Crne Madone, izrađene od drveta i nalazi se u staroj apatinskoj crkvi Uznesenja Marijinog . Zašto je baš crna statua i otkud baš u Apatinu saznaćete u ovoj crkvi i oduševiti se nesvkidašnjom pojavom.

Međunarodna marina

Ovo je nešto što krasi ovaj grad i daje mu posebnost u odnosu na ostale gradove. U okviru marine nalazi se 400 vezova na vodi, svaki ima struju vodu i osvetljenje. U Marini su takodje smešteni i: 8 studio-apartmana, restoran, prodavnica nautičke opreme. Pružaju plovidbu Dunavom i upoznavanje sa Apatinom i okolinom.

Apatinska pivara

Pivara je verovatno najprepoznatljiviji simbol grada. Smeštena je u neposrednom centru grada, a stari dio pivare pleni lepotom i samim tim privlači turiste. Njena tradicija je duga preko 200 godina i spada u najstarije pivare u Srbiji.

Etno kuća Margita

Ova stara kuća građena je tridesetih godina prošlog veka i pravi je reprezent prošlih vremena. Dvorišni prostor se može koristiti za održavanje kulturno-umetničkih programa, likovnih i pesničkih kolonija kao i celodnevna druženja. Izložene su i brojne stare fotografije, dokumenta, diplome, i slično bez kojih ambijent etno-kuće ne bi bio potpun. Može se videti i stara stolarska radionica sa mnoštvom ručnih alata i opreme iz perioda rada. Osetićete duh starih vremena, a to je nešto što je svima potrebno.

Banja Junaković

Ovde je pravo uživanje za porodicu, a posebno za mališane. Veliki kompleks sa bazenima, toboganima, skakonicama i geotermalnom vodom napraviće vam kompletan užitak.

Posle obilaska objekata, odmora u banji, preporučujemo vam veliki broj restorana i kafića. Kako doći u Apatin, a ne probati ribu i riblje specijalitete, to zaista ne biva. Na svakom koraku naći ćete restorane sa ribljim specijalitetima, ali i drugom bogatom gastronomskom ponudom.

Za uživanje i odmor vam ne treba ništa više od Dunava, ribe i Apatina.