Kako provesti dan u Beogradu?

Kako provesti dan u Beogradu?

Srpska prestonica Beograd, ima metropolitski karakter kakav se retko sreće u balkanskim gradovima. Ipak, suptilno čuva i tradicionalno, kroz mirise pekara i ćevabžinica i zvuke koji dopiru iz brojnih prestoničkih kafana.

U ovoj košnici od grada u svakom trenutku se nešto događa, pa ako razmišljate o putovanju tamo, ili imate jedan slobodan dan u sopstvenom gradu i želite da ga ispunite sadržajima, sada je trenutak da istražite brojne mogućnosti koje naš glavni grad Srbije nudi.

Znamenitosti Beograda

Beograd je savršen grad da pokrije najširi spektar interesovanja što svojih posetioca, što žitelja.

Položaj na ušću Save i Dunava i blizina Avale daju mu geografski potencijal. Za one koji su zaljubljenici u istoriju, tvrđava Kalemegdan je nezaobilazna destinacija. Spomenik Neznanom junaku na Avali je još jedna od monumentalnih znamenitosti ovog grada. Manje je poznato da su se do njegove izgradnje tu nalazile ruševine srednjovekovnog gradića, Žrnov. Ako ste već na Avali, svratite i do Avalskog tornja, jednog od simbola Beograda. Turu obilaska znamenitosti možete završiti predvečernjom šetnjom Zemunskim kejom i obilaskom Gardoš kule.

Muzeji Beograda

Po količini i zanimljivim muzejskim sadržajima, srpska prestonica ne zaostaje za onim zapadnoevropskim.

Jedan od najposećenijih prestoničkih muzeja je svakako Muzej Vazduhoplovstva, sa eksponatima letelica iz različitih epoha i oružanih sukoba. Muzej Istorije Jugoslavije svojom bogatom kolekcijom privlači mnoge ljubitelje istorije i umetnosti. Muzej savremene umetnosti svojevrsna je zbirka savremenih umetnina, ali i mesto gde se odvijaju tribine i predavanja na različite teme. Jedan od interesantnijih prestoničkih muzeja je i Muzej Afričke umetnosti, gde uz taktove tribalne afričke muzike možete upoznati rukotvorine i plemenske maske iz različitih epoha ovog neukrotivog kontinenta.

Ukusi Beograda

Kada je u pitanju kulinarska scena, preplitanje tradicionalnog sa modernim je vidljivije nego u bilo kojoj sferi života ovog milionskog grada. Kao disciplinovan turista, spreman da utroši mnogo energije u duge šetnje i otkrivanje znamenitosti, dan nesumljivo možete početi doručkujući burek i jogurt u jednoj od brojnih prestoničkih pekara. Ne propustite i da probate bombone kod Bombondžije ili baklave u jednoj od poslastičarnica u Balkanskoj ulici. Ako ste ljubitelji brze hrane, u Beogradu možete naći sve, od kebaba, preko izraelske do kineske brze hrane. Ako se pitate gde jesti u Beogradu za potpuni ugođaj, izdvojite malo vremena i rezervišite sebi mesto u nekom od prestoničkih restorana. Za doživlja starog Beograda posetite Skadarliju i jedan od najstarijih restorana ovog grada – Dva Jelena. Za ukuse Balkana trknite do restorana Manufaktura, a ako vam se jedu plodovi mora, posetite

Priroda Beograda

Ovaj užurbani grad ima mnogo da ponudi čak i ljubiteljima prirode. Iako nam je glavna asocijacija na velike gradove gužva u saobraćaju i zagađenje, pejzažna arhitektura Beograda je odlično uređena i grad obiluje zelenilom. Od romantičnih parkova poput Topčiderskog (u kome možete videti i Milošev konak), preko Zvezdarske šume u kojoj se mogu videti čak 163 biljne vrste i Tašmajdana, cela metropola je ispresecana zelenilom, sa stazama za šetanje i trčanje. Osim toga, neodoljiva blizina Avale privlačna je onima koji vole avanturu i šetnju planinskim strmim stazama. Za one manje sklone avanturi, a zaljubljene u prirodu, dve obavezne destinacije su beogradski Zoo vrt i botanička bašta Jevremovac.

Ovim smo pokrili samo pojedina bogatstva ponude ovog kosmpolitskog grada u kome se prepliću tradicionalno i moderno. Beograd je dinamična prestonica u kojoj svaki dan može biti kvalitetno ispunjen sadržajima. Isplanirajte svoj dan u njemu vodeći se svojim specifičnim interesovanjima ili kombinacijom interesovanja i potrudite se da obiđete što više zanimljivih destinacija u danu. I još bitnije od toga – potrudite se da se vratite u ovaj grad za nove impresije i iskustva. Usput, pored destinacija koje obilazite, ne zaboravite da osluškujete ljude sa kojima se susrećete, jer se tako najbolje uči o kulturi jednog grada.

 Foto: Pixabay / volim_cipele0