Kuda za vikend s decom?

Kuda za vikend s decom?

Sunčani i topli dani mame nas da izađemo makar u šetnju, ako ne možemo negde da otputujemo na vikend s decom. Međutim, ako smo u prilici i imamo dovoljno vremena, onda je ovo pravo vreme da promenimo okruženje. Planiranje je možda lakše kada se organizuju samo odrasli, ali lepota vikenda sa decom dobija pravu čar u prirodi.

Srbija nudi mnogo mesta na kojima se možete družiti sa vašom decom, pri čemu će ona kvalitetno provesti vreme – boraviće u lepom okruženju, uživaće na svežem vazduhu i moći će mnogo toga da nauče.

Odlazak na jezero

Već smo pisali o jezerima koja bi trebalo da posetite u Srbiji, ali kada je odmor sa decom u pitanju, dva se posebno ističu. To su Srebrno i Vlasinsko jezero.

Kada je reč o Srebrnom jezeru, put je prilično lak, a kolovoz uređen. Plaža obiluje mestima za igru – postoji teren za odbojku, teren za mini golf, pedaline, akva park. Osim uživanja u vodi i kraj nje, mališane možete povesti do Golubačke tvrđave, gde se organizuju krstarenja. Možete im približiti nekadašnji način života i podstaknuti im maštu. Kao duhovno okrepljenje i upoznavanje sa srpskim junakom Milošom Obilićem, ne propustite manastir Tumane.

Vlasinsko jezero je udaljenije, ali njegova lepota je što će deca uživati u miru i zvukovima prirode. Ovde nema igraonica ili akva parka, ali se ovde stvara prilika za dugim šetnjama, upoznavanjem sa biljkama, životinjama, kao i za kampovanjem. Bliski susret sa prirodom – baš ono što će deci dati slobodu.

Odlazak na planinu

Boravak na planini itekako prija organizmu, bilo da se radi o zimskom ili letnjem periodu. Osim veoma poznatih odredišta, kao što su Divčibare, Kopaonik, Tara, Zlatibor, Zlatar i Stara Planina, možete da se odlučite i za Gučevo, nedaleko od Loznice.

Niža nadmorska visina od 779 metara posebno prija bebama. Ovde možete da uživate u bukovoj šumi, da posetite spomenik borcima iz Prvog svetskog rata, kao i da boravite u dečijem odmaralištu Vidikovac, gde se nalaze sportski tereni, igrališta i mini zoo vrt. Možete da posetite i Banju Koviljaču, Sunčanu reku, kao i Tršić. Bogat i nezaboravan vikend, sigurno!

Tu je i Javor, čija je nadmorska visina 1.519 metara. Nalazi se na putu Ivanjica – Sjenica. Ova planina je pravo blago, kada se radi o svežem vazduhu, pa ćete se i vi i vaša deca preporoditi. Šetnje su ovde nešto što se ne propušta, a deca mogu da učestvuju i u različitim školicama, koje organizuje hotel Javor. Organizuju se maskenbal, karaoke, odlazak u bioskop.

deca-sade-drvo

Odlazak na selo

Ako nemate rodbinu na selu, trebalo bi da povedete decu baš na ovu desinaciju kako bi se upoznala sa drugačijim okruženjem, načinom života, sa domaćim životinjama i poljskim poslovima. Koje god selo da odaberete, ovo ćete iskusititi. Naravno, uz ukusnu domaću hranu. U Vojvodini možete odabrati salaše, a u drugim delovima Srbije etno i eko sela, kako bi deca doživela i duh nekih starih vremena. Vikend s decom može uvek biti sjajan ako se dobro organizujete!

Foto: Pixabay / kenny