Kuda ako želite aktivan odmor?

Kuda ako želite aktivan odmor?

Šta je aktivan odmor? Reč odmor mnoge asocira upravo na suštinu značenja – relaksiranje i lenčarenje, bez previše aktivnosti.

Međutim, postoje i oni koji ne žele da odmor provedu ceo dan na plaži ili negde u šumi u udobnoj ležaljci. To je ona grupa ljudi koja je uvek željna novih avantura, upoznavanja novih predela i  ljudi, koja voli da bude u pokretu.

Srbija, zahvaljujući svom raznolikom pejzažu, pruža neverovatna mesta na kojima možete da budete aktivni. Iako možda to neko ne bi ni pomislio, severni deo naše zemlje ima šta da ponudi u ovom smislu. Iako se Vojvodina doživljava kao mirna ravnica, itekako nudi prilku za ispunjenim i aktivnim odmorom!

Želite da… lovite

Ukoliko ste strastveni sportski lovac, svideće vam se ono što ima da vam ponudi Apatin. Na području rezervata Gornje Podunavlje nalaze se šume i ritske livade. Ovo je stanište jelenske i druge visoke divljači, a takođe i pernate divljači. Ovde se obavlja kontrolisan odstrel, a vrste koje su uključene u lovni turizam su:  jeleni, srndaći, divlje svinje, mufloni, medvedi, divokoze; niska divljač – prepelice, divlji golubovi, grlice, divlje patke, divlje guske, fazani, zečevi.

Lovcima će odgovarati i ponuda za odmor koju pružaju Novi Sad, Morović, Alibunar, Zobnatica, Senta, Bačka Palanka i druga mesta.

Pogledajte smeštaj u Apatinu.

Želite da… pešačite u prirodi

Ako želite da uživate u prelepoj prirodi i da šetate Fruškom gorom, posetite Stražilovo. Ovo popularo izletište nalazi se na samo četiri kilometra od Sremskih Karlovaca. Ono što je poseban detalj ovog mesta jeste grob pesnika Branka Radičevića koji se nalazi na visu, do koga se dolazi uređenom stazom. Stražilovo je ujedno i vazdušna banja, koju odlikuje povoljna ruža vetrova. Nakon šetnje možete da uživate i u restoranu koji se nalazi u podnožju. Za one koji su spremniji, postoje i duže staze, koje su u upotrebi naročito tokom Fruškogorskog maratona.

Šetnju u prirodi možete da organizujete i u Odžacima, Somboru, na Zmajevcu kod Novog Sada i mnogim drugim mestima.

Želite da… vozite bicikl

Pravu avanturu bicklom možete da dožitive u Vršcu, gde se organizuju čak i dvodnevne izlet ture. Proći ćete seoskim putevima i onim kroz vinograde, u podnožju Vršačkih planina. Staze i usponi su različiti, što daje posebnu draž ovoj ruti. Organizuju se i posete značajnim lokalitetima, kao što je vidikovac, kula, manastiri Mesić i Malo središte. Uz ovu vožnju obavezene su pauze i piknici, a moguće je i posmatranje ptica.

Mesta za bicikliste su i Čerević, Dubovac, Beočin i druga.

Želite da… jašete

Ljubitelji konja i jahanja oduševiće se ergelom u Kelebiji. Ovo je najsevernija tačka naše zemlje, u kojoj možete provesti veoma kvalitetno vreme. Na samo nekoliko minuta od Subotice imaćete priliku da se upoznate sa lipicanerima i da se provozate fijakerom. Omogućeno je i jahanje konja, čak i za one koji nemaju iskustva. Postoji mogućnost i da dođete sa svojim konjem, kako biste uživali u svim lepotama ove ergele. Posebno zadovoljstvo pruža jahanje kroz livade i šume. Organizuju se i posebne ture terenskog jahanja, uz posetu znamenitostima, kao i degustaciju vina.

Jahačima će se dopasti i Pančevo, Karađorđevo, Zobnatica, Jabuka, Šajkaš, Surduk, Belegiš, Šupljak, Crepaja.

Želite da… se bavite adrenalinskim sportovima

Zavisnici o adrenalinu mogu da posete adrenalin park „Zemlja čuda“ u Novom Sadu. Ovo je prvo ovakvo mesto u Vojvodini, a omogućava odličnu zabavu i za mlađe i za starije. Ovde se nalaze različite prepreke, ali i kutak za opuštanje.  U Beočinu se opobajte u paraglajdingu. Jedrite padobranom uz pogled na Novi Sad, ravnicu i Frušku goru. Za one koji vole dozu napetosti odličan je pejntbol koji se organizuje u Adi, ali i u mnogim drugim mestima, gde postoje pejntbol klubovi.

Foto: Pixabay / MabelAmber