Vikend u Beogradu | Gde je najbolja hrana?

Vikend u Beogradu | Gde je najbolja hrana?

I nije neka tajna da je srpska kuhinja i naša hrana toliko dobra da je nadaleko poznata u celom svetu.

Brojni turisti odlučuju se da posete našu zemlju samo da bi probali neke od ukusnih specijaliteta koje možemo da ponudimo. I zaista, srpske gastronomske čarolije neće nikoga ostaviti ravnodušnim. Lokalna jela toliko su bogata i ukusna da miluju vaša nepca i rasplamsavaju vam maštu.

Specijalitete domaće kuhinje možete probati širom naše zemlje, ali njih nude i restorani u samoj prestonici. Beograd prosto obiluje restoranima koji se mogu pohvaliti nadaleko poznatim ukusnim zalogajima. Među njima možete birati one koji su smešteni u srcu grada, ali i one koji su skriveni u zelenilu šume ili na periferiji grada. Svakako, preporuka je da fokus uvek bude na onim restoranima koji imaju dugu tradiciju postojanja, te smo među njima odabrali tri sa najboljom hranom koju morate probati prilikom vaše posete Beogradu.

Restoran “Dva jelena”

U srcu same Skadarlije ponosno stoji ova kafana, koja je već dva stoleća važna tačka okupljanja svih boema i ljubitelja gradskog duha naše prestonice. Ona je uspela sve ove godine da zadrži svoj duh i autentični izgled, te se sad smatra pravom malom istorijskom riznicom. Po tome se najviše Dva jelena i razlikuju od ostalih, sličnih mesta. Boemski ambijent jednostavno nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te ovu kafanu rado posećuju sve generacije. Bilo da ste za opušteni dnevni odmor ili za veseli noćni izlazak, restoran Dva jelena vam to može priuštiti. Pored prijatne atmosfere, tu su i neprevaziđeni specijaliteti srpske kuhinje, koji jednostavno moraju da se probaju. Njih možete kombinovati i sa nekim finim vinom koje restoran ima u svojoj ponudi. Ukoliko ovo mesto posetite u večernjim časovima, degustacija gurmaluka biće ispraćena i muzikom tamburaša koji čine atmosferu još prijatnijom. Nemojte zaboraviti da rezervišete par dana unazad mesto!

Restoran “Tri šešira”

A kada ste već u Skadarliji, prava šteta bila bi da ne posetite još jedno kultno mesto ovog grada, a to je restoran Tri šešira . Ova kafana nikla je na temeljima stare zanatske radionice i to davne 1864. godine. Zaštitni znak ove radionice bila su tri plehana šešira, po kojima je restoran i dobio ime. Tri šešira bila su važna tačka okupljanja brojnih umetnika, pisaca, pevača i glumaca, a mogu se pohvaliti i time da su ugostili samog Džordža Buša. Ali naravno, osim po autentičnom ambijentu i bogatoj istoriji, ovaj restoran poznat je i po neodoljivim specijalitetima nacionalne kuhinje. Tako kod njih možete probati topla i hladna predjela, supe ili čorbe, ali se najviše izdvajaju tradicionalna jela sa roštilja. Hrana je izvrsna.

Restoran “Milošev konak”

Ukoliko niste raspoloženi za isprobavanje specijaliteta u centru grada, već biste radije pobegli u zelenilo i prirodu, onda vam od srca preporučujemo restoran Milošev konak. On je stidljivo ušuškan u Topčiderskom parku i poseduje jednu od najlepših bašti za opuštajući odmor i beg od svakodnevnog užurbanog života. Restoran je ime dobio po tome što se u davna vremena koristio za potrebe Kneza Miloša Obrenovića. Poznati lokalni gastronomski specijaliteti nešto su po čemu je ovaj restoran posebno popularan. Ovde možete uživati u teletini ispod sača, jagnjetini pripremljenoj na tradicionalni način, ali i u njeguškom i peper bifteku. Hrana – prste da poližeš!

Foto: Pixabay / JamesDeMers