5 jezera Srbije koje bi trebalo da posetite

5 jezera Srbije koje bi trebalo da posetite

Izuzetno bogata jezera Srbije odličan su izbor za sve koji vole odmor u prirodi, kao i sport i rekreaciju. Ona nude mogućnost odmora, u pravom smislu te reči, a posebno uživanje u pecanju. Međutim, vikend na jezeru sebi mogu da priušte i oni koji su pobornici aktivnog odmora, koji će se tako opredeliti za vožnju čamcima i biciklima, kao i za duge šetnje i planinarenja. Ono što je karakteristično za jezera Srbije – za koje god da se odlučite, uživaćete u odličnoj lokalnoj hrani, koju ćete pronaći u blizini.

Imamo za vas predlog pet jezera Srbije koja bi trebalo da posetite.

Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero je veštačko jezero na Dunavu, a najveće je u Srbiji. Kada je reč o Balkanu, nalazi se na četvrtom mestu. Smešteno je na istoku, na granici sa Rumunijom. Posebnu lepotu ovog kraja čini Nacionalni park Đerdap, sama Đerdapska klisura, kao i tvrđava Golubac. Ljubitelji pecanja ovde će zateći kečigu, soma, smuđa, šarana, deveriku, štuku, tostolobika, srebrnog karaša.

Zlatarsko  jezero

Zlatarsko jezero (naslovna fotografija) je takođe veštačko, a nalazi se na zapadu, u dolini Uvca. Treće je po veličini, jer se između njega i Đerdapa nalazi Perućac. Ljubitelji prirode ovde mogu da uživaju i u čarima Zlatara i Muretnice. Njihovi domaćini biće zaštićeni beloglavi supovi. Jezero obiluje svim vrstama rečne ribe, a posebno se ističe pastrmka, koja je i jedan od specijaliteta.

Palićko jezero

Palićko jezeo nalazi se na severu naše zemlje, u blizini Subotice. Podeljeno je na četiri sektora. Od davnina se smatra da ova voda ima lekovita svojstva, dok je blato bogato mineralima. Ovo je odličan izbor za one koji vole da posmatraju ptice, jer ih je ovde 207 vrsta, kao i za one koji žele da imaju foto-safari ture. U jezeru živi 19 vrsta riba, a jedna od njih je i čikov.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je veštačko jezero koje se nalazi u blizini Velikog Gradišta i utvrđenja Ram. Ova destinacija je veoma popularna za odmor, posebno porodični, kao i za ribolov. Posebna atrakcija je akva park. Organizuju se krstarenja, kojima se moiže posetiti i golubačka tvrđava. Posetioci mogu da posete i Lepenski vir, Viminacijum, kao i manastire Tumane i Nimnik.

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero smešteno je na jugoistoku Srbije, u blizini Surdulice. Okruženo je planinama, pa je kolorit vode poseban. Ovde se mogu naći i mnogobrojni vodopadi, izvori, klisure.U okolini se nalaze mnogobrojni kulturni i verski spomenici. Odlična je destinacija za ribolovce, jer obiluje grgečom, klenom, belim amurom linjakom.

Foto: Wikipedia / Sing.Rab