Gornje Podunavlje – priroda, tradicija i riblji specijaliteti

Gornje Podunavlje – priroda, tradicija i riblji specijaliteti

Ljubitelji prirode, posebno one u okolini reka, sigurno su čuli za specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje. On se nalazi na tromeđi koju čine naša zemlja, Mađarska i Hrvatska. Naš deo čine Apatinski i Monoštorski rit, koji su dovojeni, ali se nadovezuju. Njima upravljaju JP Vojvodina šume.

Evropski Amazon

Poznata kao evropski Amazon, Gornje Podunavlje jedna je od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina koje se mogu pronaći na Dunavu. Prostire se na 20.000 hektara. Mnoštvo rukavaca i kanala upisani su na UNESCO listu pre dve godine.

Ovde ćete sresti reke vrste ptica, kao što su crna roda i orao belorepan. Još 1989. godine ovo područje proglašeno je za međunarodno značajno stanište ptica. Posebno treba istaći najbrojniju populaciju evropskog jelena u Srbiji. Izdvajaju se i leptiri, kojih je više od 60. Ovde se nalaze i neka od najboljih mrestilišta. Naravno, ne treba zapostaviti ni biljke – ima više od 1.000 vrsta.

Vikend naselja

Ako vam je potrebno istinski povezivanje sa prirodom, prijaće vam da boravite u nekom od vikend naselja, koja su ovde smeštena. To su Baračka, Mrtva Baračka, Daraži fok, ŠebešfokKenđija, Daraži fok. Ovde ćete moći da uživate u ribljim specijalitetima, a ako se odlučite i za posetu Apatinu, dočekaće vas njihov tradicionalni riblji paprikaš. Možete da uživate u vožnji Dunavom, posmatranju ptica. Sigurno će vam atraktivan biti i spoj kultura, tradicija i jezika.

Bezdan i Bački Monoštor

Osim Apatina, možete da posetite i Bezdan Bački Monoštor. U Bezdanu ne propustie spomen muzej Batinske bitke, kao i poslednju tkačnicu svilenog damasta. Oduševiće vas i muzej parfemskih flašica, koji postoji još samo u Barseloni! Kada je reč o Bačkom Monoštoru, trebalo da vidite etno kuću i prisetite se nekih starih vremena. Naravno, daleko nije ni Sombor.

Ono što je važno istaći za one koji imaju decu, ovo može da bude veoma zanimljiv izbor za vikend turu, gde će deca naučiti mnogo toga o svetu oko sebe, kroz zanimljivu priču i boravak u prirodi.

Foto: Wikipedia / Pajkmen