Sokobanja – izvor prirode i odmora

Sokobanja – izvor prirode i odmora

Sokobanja je mesto koje odiše velikim brojem raznih delatnosti turizma.

Bogato je seoskim turizmom, zdravstvenim turizmom, ekološkim, manifestacionim, kongresnim, lovnim i ribolovnim turizmom.

Sigurni smo da ste već pronašli nešto za sebe. Pakujte kofere, i ovog leta provedite nezaboravne trenutke u Sokobanji!

Sokobanja je dobro povezana sa svim većim putnim pravcima tako da je dolazak u Sokobanju maksimalno olakšan. Nalazi se blizu gradova Niša i Zaječara, a od Beograda do Sokobanje trebaće vam manje od tri sata vožnje.

Bogatstvo Sokobanje, ali i same okoline nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zato se ovde obavezno zadržite više dana kako biste uživali u svim lepotama ovoga kraja.
Pitate se sigurno gde možete uživati, šta možete posetiti i raditi u ovom predivnom mestu. Tu smo da vam damo predloge odličnih mesta i aktivnosti koje ne smete propustiti.

Amam

Amam je nešto što se izdvaja kao turističko mesto. U njemu se koristi prirodno topla voda, a izgrađen je na temeljima rimske terme.

Parkovi

Ukoliko volite šetnju i želite da uživate u prirodi, parkove Sokobanje ne smete zaobići. Pored gradskog parka tu je i park „Banjica“ koji se izdvaja od drugih. U njemu se nalazi kupatilo sa bazenom i kadama. Lekovita voda se od davnina koristila za lečenje nervne labilnosti, poremećaja srčanog ritma, povišenog pritiska i kompletnog oporavka organizma. Malo dalje od centra grada nalaze se i park “Vrelo-Borići” kao i park šuma “Čuka II”. Ovi parkovi su prava mesta za šetnju, odmor u prirodi i hladovini. U njima se nalaze mesta za izlete i razni rekviziti za decu pa će poseta ovim parkovima biti pravi ugođaj.

Lepterija i Sokograd

Jedno od najpoznatijih izletišta je Lepterija. Tu možete odmoriti u restoranu i počastiti se raznim specijalitetima. Nezaobilazna je poseta pećini i crkvi Svete Marije. Na putu prema Sokogradu nalazi se pećina Hajduk Veljka. Kada se popnete na Sokograd uživaćete u izvanrednom vidiku. Nemojte se iznenaditi ukoliko iznad sebe ugledate orlove, oni su tu domaći.

Vodopad “Ripaljka”

Ovo mesto odiše raznolikim prirodnim dobrima na kojima mogu svi da pozavide. Tu se nalazi i vodopad “Ripaljka”. Prilaz vodopadu je lepo uređen, na vrhu i u podnožju se nalaze klupe i stolovi za odmor i rekreaciju. U podnožju gde je drveni plato osetićete i relaksantno dejstvo kapljica vode koje vas povremeno pokvase. To stvaranje kapljica vode, poznato kao ”Lenardov efekat”, povećava koncentraciju negativnih jona, a oni su pravi eliksir za organizam.

Reka Moravica

Duž reke Moravice naići ćete na veliki broj plaža. Plaže Župan, Tesnac, Džentlmen, kupališta Lepterija, Brest učiniće vaš odmor nezaboravnim. Oko plaža postoje klupe, mesta za odmor i igru sa prijateljima. Uz ove plaže dobićete kompletno uživanje.

Bovansko jezero

Bovansko jezero je još jedno predivno mesto za kupanje i uživanje. Pogodno je za lov i ribolov, a u okolini se nalaze i mesta za kampovanje pa će avanturistima ovo biti posebna draž.

Kada se vratite u centar Sokobanje odmorite se u restoranima, kafićima sa odličnom ponudom hrane, raznih specijaliteta. Stanovnici ovog kraja izdvajaju jagnjetinu kao njihov glavni specijalitet.

U Sokobanji možete uživati u hrani, šetnji, baviti se planinarenjem, biciklizmom, lovom i ribolovom i nizom drugih aktivnosti koje možete iskoristiti sa vašom porodicom i prijateljima. Kao što je rekao naš Branislav Nušić “Sokobanja, Sokograd, dođeš star, odeš mlad”, i sa ovim stihovima nas podseća da iskusimo ove lepote i da ostanemo zauvek mladi u našim srcima.