Uvac – vikend u kraljevstvu beloglavog supa

Uvac – vikend u kraljevstvu beloglavog supa

Uvac je jedno od najvećih prirodnih blaga Srbije i njen prirodni rezervat. Ko god dođe na Zlatibor poželi da poseti i Uvac, ovu prirodnu lepotu. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760m, a maksimalna 1322m i predstavljaju jedinstvenu vazdušnu banju koja je odlična za osobe koje imaju zdravstvene probleme. Uvac je planinska reka pa su formirana i tri veštačka jezera: Zlatarko, Sjeničko i Radoinjsko. Ovu dolinu krase prelepi meandri istoimene reke. Meandri koji se mogu videti sa mnogobrojnih vidikovaca ulepšani su beloglavim supovima. Mnogobrojni turisti imaju priliku da vide jedinstven ples supova prilikom parenja koji izgleda neverovatno.

Odličan vikend u našoj zemlji možete provesti upravo ovde jer je mesto za odmor čula vida i celokupnog organizma. Ovaj kraj obiluje i pećinama, uvalama, jamama koje će biti interesantne avanturistima ali i ljudima koji žele da vide više. Krase ih unikatni elementi koje je priroda podarila i koji su veoma privlačni turistima. To je jedan od najvećih pećinskih sistema Srbije, Ušački pećinski sistem u čijem podnožju možete organizovati nezaboravno kampovanje. Pored toga rezervat nudi veliki izbor aktivnosti kao što su ribolov, biciklizam, planinarenje.

PEŠTER I SJENICA

Zbog neistraženih predela i netaknute prirode pravi je magnet za turiste. Ovo nas ništa ne čudi jer je priroda nestvarna u ovom delu Srbije.

Jedna od najvećih visoravni u Evropi veoma je privlačna za sve ljubitelje turizma. Kada govorite o Pešteru kao da čitate neku bajku. Nalazi se iza sedam veličanstvenih planina, opasana raznim rekama, jezerima, pećinama i sve to predstavlja prizor koj vam se čini nestvarnim. Prvo što ćete ugledati kad dođete na ovu visoravan sigurno su nepregledna stada ovaca koja se bele u daljini. Životinje su ovde neizostavne i ono što daje posebnu čar ovoj prirodi. Pešter je veoma poznat po mlečnim proizvodima, a posebno po sjeničkom siru, jagnjetini i dimljenoj govedini, a sigurni smo da pravi gurmani neće moći odoleti i otići a da ne probaju ove specijalitete.

Šetnja po Pešteru zna biti nestvarna i opuštajuća. Dugim šetnjama sigurno ćete doći u Sjenicu, totalno drugačija priča od onoga što se već videli. Sjenica je mesto koje se ugnezdilo u samom centru Peštera. Ovde će vas privući gostoprimstvo naroda, zanimljive priče i legende koje ćete sigurno želeti da čujete. Kroz grad i u njegovoj neposrednoj blizini protiču četiri reke: Uvac, Vapa, Grabovica i Jablanica, od koji se formira Sjeničko jezero. Sa svih strana je okružena planinama i nalazi se baš u samom centru Pešterske visoravni i njene lepote će vas ostaviti bez daha. Sam centar je veoma lep, možete obići  trg i čuvenu Sebilj česmu, jednu od pet na našim prostorima.

Sa koje god strane države da krenete ovde ćete bez problema stići. Dobra lokacija je primamljiva i stanovnicima okolnih država. Jugozapad Srbije odiše lepotama i prirodom kakvu je teško gde naći. Neka vas put nanese na ovu stranu, ali namerno, jer ovi naši biseri retko gde se sreću. Ništa vas ne sprečava da osvojite najlepše visine od svih visina.