Država deli besplatne vaučere od 5.000 dinara

Država deli besplatne vaučere od 5.000 dinara

Od 10. maja još 20.000 vaučera dostupno građanima, potrebno je da ispunite jedan uslov!

Za prva dva meseca u toku ove godine, vaučer od 5.000 dinara je preuzelo čak 100.000 građana Srbije, a država je usvojila plan za još 20.000 vaučera. Svakako, ako interesovanje građana bude veće, postoji mogućnost da se vaučeri dodatno štampaju!

Kako se prijaviti?

Popunjene prijave podnose se na šalterima “Pošte”, a rok je 15. oktobar 2021. godine. Link za prijavu, kao i sve informacije o vaučerima možete pronaći klikom ovde

Ko ima pravo na vaučer?

Pravo na vaučere za subvencionisani odmor imaju penzioneri, nezaposleni koji su na birou, zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, a od prošle godine i studenti.

vaučer za smeštaj u Srbiji

Prema pisanju portala “Mondo” i lista “Novosti”, iz državne kase izdvojeno je još 100 miliona dinara. Više od 1.100 ugostiteljskih objekata je registorovano da primi vaučere. Inače, broj onih gde može da se iskoristi ova državna dotacija za odmor, raste iz dana u dan. Ovo je jedan od glavnih načina da se privuče što veći broj turista. Prošle godine je do 15. oktobra, do kada je trajala akcija, izdato 274.010 vaučera. To je, ujedno, bio i rekordan broj, a najviše mu je doprinela situacija sa pandemijom.

“Glavni uslov da bi se dobio vaučer jeste da se provede najmanje pet noći u nekom od registrovanih objekata”, ispričao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Svake godine je sve više tih objekata. Svi su prijavljeni i objavljeni na sajtu Ministarstva trovine, turizma i telekomunikacija. Svi građani mogu da apliciraju, a jedini uslov je da nemaju prihode veće od 70.000 dinara mesečno.

Kako objašnjava Seničić, na zvaničnom sajtu rezerviše se smeštaj u objektu. Sa potvrdom o rezervaciji i ličnom kartom, građani se prijavljuju u pošti, a vaučeri stižu na kućnu adresu. Kao i svih godina, od kada se vaučeri dodeljuju, najtraženije su banje i planine.

Država je, inače, u 2020. omogućila da se oni koriste i u gradovima, kako bi smanjili štetu koja je nastala zbog nedolaska stranih turista u Beograd i Novi Sad.

“Savetujemo putnicima da ne traže samo najpoznatije već i alternativne turističke destinacije, na kojima se može povoljno letovati. Vlada veliko interesovanje i za reke u Srbiji”, istakao je Seničić.

Najtraženije destinacije su Sokobanja, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Ribarska banja, Gornja Trepča, Kopaonik, Zlatibor, Divčibare i Banja Koviljača. Država je u prošloj godini najpre odobrila 100.000 vaučera, da bi do kraja februara proširila na još 60.000.

Sredinom maja, zbog krize izazvane pandemijom, a kako bi ohrabrili i domaće turiste da putuju po Srbiji, odlučeno je da se izdvoji novac za dodatnih 400.000 vaučera.

(MONDO/Novosti)