Top 5 najlepših destinacija za vikend koje morate videti

Top 5 najlepših destinacija za vikend koje morate videti

Petak je i gužva u gradu. Klasičan jesenji dan, prepun teških oblaka i još težih ljudi oko mene. Zamišljam kako bi bilo divno da su do sada izmislili teleport. Jedan klik i eto, kući sam. Ispod ćebeta, uz TV i svoju omiljenu kafu.

Ulazim u auto, palim radio i kreće moja omiljena pesma. „…Tako mi se ide negde bilo gde….“. Asocira me na ples, na divne melodije leta, pa ni ne primećujem kada sam počela da njišem kukovima po sedištu.

Odjednom, ništa više nije bilo sivo oko mene. Uzalud vam trud, oblaci! Ja ovog vikenda idem negde! Probudi se lave, spavanja je bilo dosta!

Ulazim na Google, kapiram da je pametan i da sve bolje zna, ali su moji drugari sa sajta vikendu.rs za korak ispred i znaju šta da mi preporuče!

Kucam na njihovom blogu Gde za vikend i gde pobeći iz grada? Gde na odmor u Srbiji i kažu mi da posetim sledeće destinacije:

  1. Gradac
  2. Lazarev kanjon
  3. Smederevska tvrđava
  4. Pačir
  5. Rajačke pimnice

Mhm, zvuči zanimljivo, ali ipak moram malo detaljnije da istražim o njima. Jesam dosta putovala po Srbiji, ali da li su ove destinacije i za jesen?

kuda za vikend top 5 predloga

  1. Gradac

Reka Gradac ili kako je nazivaju, smaragdni biser zapadne Srbije, proglašena je jednom od najčistijih reka u Evropi. Svojim zelenim nijansama govori u prilog svojoj tituli. Reka iz koje možemo piti vodu predstavlja pravo bogatstvo Srbije. Njen huk vraća u neka divna, bezbrižna vremena, budi kolevke punih sećanja, pa ne čudi ni činjenica da ćete se sigurno ovde vratiti još koji put.

Sama reka Gradac izvire podno planine Povlen, a nalazi se na samo 5 km od Valjeva. Teče jako neobičnim tokom, a do ulivanja u Kolubaru prate je brojne „promene raspoloženja“,  pa se ponegde pretvara u ponornicu, opet izbija na površinu, dok je u stopu prate brojna vrela i pećine, pa njen kanjoj čini jedan od najzanimljivijih u Srbiji.

Na bucket listi i poseta je Degurićka pećina, manastir Lelić (zadužbina vladike Nikolaja Velimirovića) i manastira Ćelija (zadužbinu kralja Dragutina Nemanjića).

Hm, ok, pinovaću ovu destinaciju.

  1. Lazarev kanjon

Najduži i najdublji kanjon u Istočnoj Srbiji. Wow, pa to zvuči zaista interesantno!

Lazarev kanjon udaljen je od Bora 23 km, pa je predlog staviti i ovaj grad u plan obilaska sa Brestovačkom banjom i obavezno posetiti Borsko jezero. Sa preko 70 pećina i jama i sa preko 720 biljnih vrsta, Lazarev kanjon odiše bogatstvom prirodne lepote i vrednosti. Samom kanjonu se možete diviti sa Vidikovca iznad Lazareve pećine, a za one najhrabrije postoje mnogobrojne ture obilaska kroz sam centar. Tura je poprilično zahtevna, pa amaterima nije preporučljiva. Preporuka je posetiti ostatak prerast Vratna.

Razmišljam da li se važi onih par treninga u prošlom mesecu… ja ću ipak do Vidikovca, a kafu pijem na Borskom jezeru i tamo provodim vikend. Rešeno!

  1. Smederevska tvrđava

Još jedna lepa ideja za izlet. Slažem se, nisam bila od kada su renovirali tvrđavu.

Smederevsku tvrđavu podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od  1428. -1439. godine. Nalazi se na Dunavu, a ima dva dela: Veliki i Mali grad.

Sama rezidencija Despota Đurđa je bila smeštena u Malom gradu, ujedno  je bila i zgrada za porodicu, njegovu pratnju, ali i kovanica novca i biblioteka. Najlepši deo Malog grada je bila Velika sala za prijeme, ukrašena sa jednom romaničkom biforom i tri gotičke, prozorima isklesanim u kamenu i predstavlja jedinstven primer u izgradnji srednjevekovnih gradova u Srbiji. Nakon Malog, izgrađen je Veliki grad i 19 kula sa bedemina, a s kopna je prokopan rov pa je tvrđava okružena sa svih strana vodom. U Velikom gradu nalazio se vojni logor, ali je živelo i lokalno stanovništvo. Padom Smederevskog grada u turske ruke 1459. godine pada i Srpska srednjevekovna država.

Cena ulaznice oko 200 din uz obaveznu najavu.

Kupljeno!

  1. Pačir

Krećem da čitam: …Najmlađa banja u Srbiji, poznata po svojoj roze boji… Roze boji? Kako su znali da mi je to omiljena boja?! Umalo nisam vrisnula od sreće jer sam upravo zamislila sebe i svoje nove fotke na Instagramu! Joj, radosti. Pitam se da li da čitam dalje uopšte ili odmah da upalim auto!

Ovo veštački napravljeno jezero nalazi se u opštini Bačka Topola. Roze boja jezera potiče od broma, joda,  i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji i ovaj hemijski sastav čini jezero lekovitim. Voda je inače bistra, ali zbog ove roze boje deluje kao da je mutna. Međutim, u jesenjem i zimskom periodu je jezero zatvoreno za posete.

Oh, ne…jezero se na jesen prazni, čisti i puni tek na proleće. Znači, ova moja avantura za vikend će morati da sačeka.

  1. Rajačke pimnice

Na samo 2 km od sela Rajac i na 24 km od Negotina, nalazi se pravo malo bogatstvo naše zemlje. Male, kamene kućice bez prozora su ukopane u zemlju, kako bi sačuvale optimalnu temperaturu na kojoj se čuva vino. U narodu se odomaćio izraz „pivnice“, ali je značenje reči „pimnice“, prevedeno sa vlaškog jezika, podrum. Kako se u pimnicama služi vino, a ne pivo, samim tim ne mogu ni biti pivnice.

Sam kraj je postao poznat po dobrom geološkom položaju za uzgoj kvalitetnog vina i vinove loze, naročito sorte tamnjanika. Poseban užitak predstavlja da probate vino baš u podrumu gde je to vino sazrelo. Svakako, od domaćina možete kupiti i poneti sa sobom bocu po želji i po jako povoljnim cenama. Ukoliko želite da prenoćite za vikend, preporuka je smeštaj kod Milenovića.

Uuu, kažete kupiti i poneti vino? Čaša, dve vina. Jazz muzika, kada napunjena penušavom kupkom…. Spremna!

Čizme? – tu!

Topla zimska jakna? – Tu!

Osmeh i dobro raspoloženje? – Tu!

Sjajno, vikend može da počne! Samo da se odlučim na koju ću stranu, ili pak, jednostavno, krećem od broja 1!

Maja 🙂